7/04/2014

10 patarimų kaip uždirbti iš rankdarbių

Kaip uždirbti iš rankdarbių
Kaip uždirbti iš rankdarbių
Beieškodama informacijos internete sau apie tai, kaip parduoti, pateikti, reklamuoti ir t.t. savo rankų darbo gaminius, aptikau šiuos labai gerus patarimus. Originalus straipsnis anglų kalba čia. O aš pateiksiu vertimą-interpretaciją lietuvių kalba.
Straipsnio autorė turi savo rankdarbių verslą. Uždirba daugiau nei kažkada uždirbo savo valdiškame darbe. Bet ji sako, kad kelias iki sėkmingo rankdarbių verslo yra ilgas ir sunkus, susidedantis iš daug pakopų. Prieš gerus keletą metų pragyventi iš rankdarbių jai atrodė beveik neįmanomas dalykas. Bet, sako, aš esu pati sau įrodymas, kad tai įmanoma.
Aš iš savo pusės tik norėčiau pridurti, kad straipsnis rašytas užsienio prekeiviams atsižvelgiant į užsienio rinką. Bet labai sėkmingai daugumą patarimų, ar net visus, galima pritaikyti ir sau.
Taigi, ji dalinasi dešimčia patarimų, kurie, jos manymu (ir aš jai pritariu), yra tiesiog būtini norint sėkmingai prekiauti savo rankų darbo gaminiais.



1. Kurkite tai, ką žmonės norėtų įsigyti.

Tai pati svarbiausia taisyklė. Reikia gaminti ne tik tai, kas patinka tau pačiam, bet tai, kas patinka kitiems (būsimiems klientams). Tai gali būti sunku, nes tai, ką jūs darote, jums yra labai gražu, juk dėl to ir darote. Bet paklauskite savęs, ar jūsų gaminiui yra pirkėjų? Ar pirkėjas gali mokėti tiek, kad gaminys jums atneštų naudos? Tai, pasak straipsnio autorės, yra svarbiausi klausimai, į kuriuos turite sau atsakyti prieš pradėdami galvoti apie rankdarbių verslą.

2. Dirbkite kiekvieną dieną, bet būkite labai kantrūs.

Prisiminkite, tai maratonas, ne sprintas. Verslas ir klientai neatsiranda per naktį. Reikia tikrai kelių ilgų metų, kad tikrai įsibėgėtumėte. Jeigu galvojate, kad rankdarbiai tai greitas būdas uždirbti daug pinigų, geriau net nepradėkite. Jei nesate tikri, kad norėsite tęsti tai, kuo užsiimate ir po penkių metų, nebandykite tada savo užsiėmimo rankdarbiais paversti pragyvenimo šaltiniu.
Turite būti atsidavę tam, ką darote ir turite būti labai kantrūs.

3. Būkite draugiški, bet dalykiški.

Tai labai svarbi dalis. Būti atviram ir draugiškam su savo klientais yra svarbu. Juk jie perka jūsų rankų darbo gaminį tiesiogiai iš jūsų. Leiskite klientui pažinti jus. Savo internetiniame puslapyje susikurkite skyrelį "Apie mane" su savo, savo darbo vietos nuotraukomis, su trumpu aprašymu kas jūs ir kaip pradėjote pardavinėti savo rankdarbius.
Kiek įmanoma būkite draugiški ir nuoširdūs su savo klientais, bet nepamirškite, kad klientai-ne jūsų seni geri bičiuliai. Turite išlaikyti šiokį tokį atstumą, pagarbą, dalykiškumą.
Visada pasisveikinkite, į klausimą atsakykite aiškiai ir smulkiai. Nesivelkite į beprasmius ginčus su klientais, kurie to siekia. Atsakykite ramiai ir dalykiškai. Nesvarbu kaip jus supykdė ar įžeidė, tokie klientai, kaip ir visi kiti, nusipelno pagarbos. Blogos žinios juk sklinda greičiau nei geros. O mes juk to nenorime, ar ne? :)

4. Darykite ir rodykite kokybiškas, geras savo darbų nuotraukas.

Kai prekyba pagrinde vyksta internetu, gražios nuotraukos yra būtinybė. Tai pirmas dalykas, kurį pamatys jūsų klientas. Dažniausiai tai ir nulemia, ar žmogus pirks jūsų darbelį. Yra nemaža dalis žmonių, kurie net neskaito aprašymo, o perka iškart tai, kas jiems tuo momentu patiko (pati pažįstu tokių :) ).
Skirkite laiko gerų, kokybiškų nuotraukų darymui.
Kas yra gera nuotrauka?
*Natūrali dienos šviesa (jokiu būdu ne blykstė).
*Paprastas, nesudėtingas, neapkrautas fonas, kad akis kryptų į jūsų rankdarbį, o ne į tai, kas už jo.
*Tobulas ryškus sufokusavimas.
*Tinkamai parinktas kampas.
.
5. Stenkitės gaminti tai, ką galite atkartoti ar pagaminti kažką panašaus.

Vienetiniai darbai yra puiku. Bet bus žmonių, kurie norės įsigyti tokį pat daiktą, kaip tą, kurį mato jūsų puslapio nuotraukoje. Gaminkite taip, kad galėtumėte, reikalui esant, pagaminti vėl kažką panašaus.

6. Pasitikėkite savimi ir tikėkite savo darbu, bet būkite atviri naujovėms ir pokyčiams.

Jei netikėsite savimi ir savo gaminiu, jums niekada nepasiseks. Jei jums ne prie širdies tai, ką darote, netikite, kad kitiems jūsų darbai patinka, jūs tik pradėję pasiduosite.
Kurkite savo rankdarbius iš visos širdies, su dideliu užsidegimu. Bet tuo pačiu būkite atviri naujovėms ir pokyčiams. Nebijokite jų. Jei reikia kažką keisti, drąsiai tai darykite.

7. Saugokite savo klientų kontaktinius duomenis.

Straipsnyje autorė pataria  turėti savo klientų el.pašto adresus ir gauti klientų sutikimą siųsti jiems informacinius el. laiškus. pvz., apie naujausius jūsų gaminius, naują kolekciją, nuolaidas, akcijas ir tt. Manau, kažką panašaus būtų galima pritaikyti ir Facebook'e ar kitur. Tiesiog esmė tame, kad reikia stengtis įgyti nuolatinių klientų, kuriems jūsų produktas yra tobulas ir jiems įdomu viskas, ką jūs darote.

8. Nustatykite tokią savo rankdarbio kainą, kuri atneštų jums pelno.

Nesistenkite konkuruoti vien kaina. Maža kaina nebūtinai pritrauks klientų. Ir visada yra tikimybė, kad kažkas gamina panašų gaminį už dar mažesnę kainą. Nenuvertinkite savo darbo. Tik jūs žinote kiek jūsų gaminys yra vertas ir už kiek jį parduoti.

9. Susikurkite savo internetinį puslapį/blogą.

Geriausia turėti ir puslapį, ir blogą.

10.  Mokytis, mokytis ir dar kartą mokytis.

Prekyboje, versle nėra tokio dalyko kaip "viskas padaryta". Visada yra kažkas, ką dar galima padaryti, ką galima išmokti, sužinoti, išbandyti. Net, jei bandote ir nepasiseka, padarote klaidų, jūs iš to mokotės. Net jei žengiate du žingsnius į priekį, o vieną atgal, jūs vistiek judate į priekį. Tikėkite savo sėkme ir jums pasiseks.

Šį kartą tiek :) Labai rekomenduoju paskaityti straipsnį originalo kalba, jei suprantate angliškai. Straipsnį galite rasti paspaudę ant šios nuorodos http://www.createandthrive.com/10-things-you-must-do-to-have-a-successful-online-craft-business
Laukiu jūsų komentarų ir nuomonių :)











Komentarų nėra:

Rašyti komentarą